El Vallès Occidental

Com el Vallès no hi ha res. Això diuen encara, malgrat les destrosses urbanístiques, els polígons industrials, els incendis i mil coses més.

Però encara hi ha indrets que no s’han espatllat totalment. Aquesta ruta m’ha donat esperances de què no tot està perdut.

Sortint de Vilassar de Mar he passat per Granollers i Caldes de Montbui, on és imprescindible una visita al ben conservat nucli antic.

Caldes de Montbui
Carrer del Pont. Caldes de Montbui.

A continuació m’he dirigit a Sentmenat. Fem una breu visita al cementiri modernista, projectat per Antoni Falguera. Cal destacar l’original entrada i els nínxols amb la mateixa forma arrodonida.

Sentmenat
El cementiri de Sentmenat.

Després he anat a Castellar del Vallès, població que probablement mai heu visitat i que amaga un important llegat artístic.

Castellar del Vallès
Sant Esteve de Castellar Vell.

A continuació he passat per Sant Llorenç Savall i només sortir he agafat el trencall que porta a Granera. Aquí cal una aturada.

En realitat Granera és al Moianès. És un petitíssim nucli dalt d’un turó i amb un castell que domina tot l’entorn, del qual se’n té constància des del segle X. He deixat la moto a baix i he pujat a peu fins al castell… per descobrir que no es podia visitar 😦

Però ha valgut la pena per contemplar el paisatge infinit de boscos. Aquesta zona va patir un espantós incendi el 2003, que va calcinar una bona part del parc natural. Es pot veure que de mica en mica el bosc es va recuperant.

Serra de L'Obac
El Montcau i Montserrat.

He continuat la carretera fins a Castellterçol, també al Moianès. Aquesta població va néixer amb el castell i més tard va viure una època daurada amb els artesans que es dedicaven a la preparació de la llana -paraires-. Després d’un turbulent segle XIX, va reviure amb la industrialització i també com a lloc d’estiueig. Imprescindible veure el notable llegat arquitectònic.

Castellterçol. Moianès. Castell
El castell Tersol.

Finalment ens dirigina a Sant Feliu de Codines, Granollers i cap a casa. A Granollers hi ha molt a veure. Si esteu cansats d’història i us agrada l’arquitectura insòlita, us recomano el pavelló esportiu i la fàbrica Roca-Umbert, ara convertida en un espai de difusió cultural.

Pavelló esportiu. Granollers
Pavelló esportiu. Granollers.

INFORMACIÓ PRÁCTICA

Itinerari: veure el plànol

Distància total: 133 km

Durada: 3 hores, fent parades.

Què visitar:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s