Horror o avantguarda?

Amb 44 anys ens va deixar l’arquitecte Mario Catalán Nebot (1973). Però va tenir temps de signar a Barcelona la construcció de dues mostres del seu particular estil. Una és al carrer Sant Antoni Maria Claret 110. No hi ha pèrdua: és un bloc de habitatges, de formes sinuoses i recobert de rajoletes d’un intens color blau.

Abominable per a uns, visionari per a uns altres.

Aquesta mena de piscina vertical d’aires gaudinians va ser construïda el 1975 i no deixa ningú indiferent. Però si anem a comparar, la Pedrera de Gaudí tampoc va ser ben rebuda i mira ara.

S. Antoni M. Claret 110. Barcelona

Sembla fruit d’una fumada pop.

Arran d’aquests edificis, ens explica Lluís Permanyer que es va crear una comissió per evitar més atemptats estètics a l’Eixample. Això també planteja la polèmica d’una possible censura creativa. Tot és discutible.

De la vida de l’arquitecte no en sabem res. Només he trobat que sembla que li agradava volar, ja que consta que va ser sergent de l’exèrcit de l’aire. El 1948 es va apuntar a un curs de vol sense motor i el 1959 formava part del cos d’Enginyers Aeronàutics.

Però de la seva vida professional, ni mu.

L’altre edifici és al carrer València 384 i l’identificareu al primer cop d’ull. Estic segur que, si la seva obra l’hagués fet en un lloc com el 22@ o Diagonal Mar, no ens hagués impactat tant, ja que els envoltarien uns quants edificis igualment estrambòtics.

És curiós que les dues obres seves més conegudes s’acabessin després de la seva mort. Qui sap amb quines impactants propostes ens hagués sorprès d’haver viscut més temps.


INFORMACIÓ PRÀCTICA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s