Pobles oblidats

A la cara oest del parc de la Serralada Litoral hi ha una carretera que comunica unes poblacions que van tenir la desgràcia de trobar-se en el lloc equivocat quan va esclatar l’especulació industrial. Ara, només escoltar el seu nom, les relacionem amb fàbriques i polígons.

Amb la ruta d’avui voldria fer-vos descobrir que, malgrat tot, encara s’hi amaguen indrets plens de naturalesa verge i de troballes artístiques.

Jo he començat des de Vilassar de Mar però, com que és un itinerari circular, el podeu iniciar a qualsevol punt.

Agafem la B-20: si veniu de Barcelona, preneu la sortida 22 i si veniu de Girona, la 23. Enfileu per la carretera de la Conreria (B-500). En arribar al punt més alt veureu a mà esquerra la casa de colònies Pere Tarrés (Tiana). Pugeu pel carrer que teniu a mà dreta  per visitar l’enigmàtic cementiri del còlera (en realitat van morir de febre groga).

cementiri del còlera

Cementiri del còlera.

Continuem per la carretera i arribem a Sant Fost de Campsentelles. Seguim les indicacions per anar al cementiri, on sembla que ningú es mori perquè hi ha pocs nínxols amb nom.

Sant Fost de Campsentelles

Cementiri de Sant Fost de Campsentelles.

Allà continuarem per una pista de terra (compte amb els vehicles baixos) fins arribar a l’ermita de Sant Cebrià de Cabanyes, al mig del bosc. Recentment s’ha descobert al MNAC el retaule que es creia desaparegut.

Sant Cebrià de Cabanyes

Sant Cebrià de Cabanyes

Seguim per la pista fins la carretera B-5001 i continuem direcció La Roca del Vallès. A Montornès podem fer una tranquil·la passejada a peu per la recuperada vora del riu Mogent.

Montornès del Vallès

Camí del Mogent.

Després anem al centre de la població per admirar la interessant església de Sant Sadurní.

Montornés del Vallès

Església de Sant Sadurní.

Tornem a la carretera i, un cop passat Vilanova del Vallès veurem a mà dreta la indicació per anar al santuari de Santa Quitèria, amb unes boniques vistes de la zona.

Santuari de Santa Quitèria

Santuari de Santa Quitèria.

A continuació ens arribem a La Roca del Vallès per passejar pel casc antic i veure l’església de Sant Sadurní (es veu que aquest sant era popular per la zona) amb una curiosa torre del rellotge.

La Roca del Vallès

Església de Sant Sadurní. La Roca del Vallès.

Encabat seguirem per l’antiga carretera de Granollers a Mataró (C-1415c) que passa pel mig de densos boscos. Si és primavera podreu gaudir d’impactants camps de conreu florits.

La Roca del Vallès

Més amunt passarem pel solitari coll de Parpers, amb una benzinera abandonada que recorda que no fa tant aquesta era l’única via de comunicació entre el Vallès i el Maresme.

La tornada la podeu fer per on us vingui més de gust: per la nacional o per l’autopista.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s