Pobles oblidats

A la cara oest del parc de la Serralada Litoral hi ha una carretera que comunica unes poblacions que van tenir la desgràcia de trobar-se en el lloc equivocat quan va esclatar l’especulació industrial. Ara, només escoltar el seu nom, les relacionem amb fàbriques i polígons.

Amb la ruta d’avui voldria fer-te descobrir que, malgrat tot, encara s’hi amaguen indrets plens de naturalesa verge i de troballes artístiques.

Jo he començat des de Vilassar de Mar però, com que és un itinerari circular, el pots iniciar a qualsevol punt.

Agafem la B-20: si vens de Barcelona, pren la sortida 22 i si vens de Girona, la 23. Enfila per la carretera de la Conreria (B-500). En arribar al punt més alt veuràs a mà esquerra la casa de colònies Pere Tarrés (Tiana). Puja pel carrer que tens a mà dreta per visitar l’enigmàtic cementiri del còlera (en realitat van morir de febre groga).

cementiri del còlera
Cementiri del còlera.

Continuem per la carretera i arribem a Sant Fost de Campsentelles. Segueix les indicacions per anar al cementiri, on sembla que ningú es mori perquè hi ha pocs nínxols amb nom.

Sant Fost de Campsentelles
Cementiri de Sant Fost de Campsentelles.

Allà continuarem per una pista de terra (compte amb els vehicles baixos) fins arribar a l’ermita de Sant Cebrià de Cabanyes, al mig del bosc. Recentment s’ha descobert al MNAC el retaule que es creia desaparegut.

Sant Cebrià de Cabanyes
Sant Cebrià de Cabanyes.

Seguim per la pista fins la carretera B-5001 i continuem direcció La Roca del Vallès. A Montornès pots fer una tranquil·la passejada a peu per la recuperada vora del riu Mogent.

Montornès del Vallès
Camí del Mogent.

Després anem al centre de la població per admirar la interessant església de Sant Sadurní.

Montornés del Vallès
Església de Sant Sadurní.

Tornem a la carretera i, un cop passat Vilanova del Vallès, veuràs a mà dreta la indicació per anar al santuari de Santa Quitèria, amb unes boniques vistes de la zona.

Santuari de Santa Quitèria
Santuari de Santa Quitèria.

A continuació ens arribem a La Roca del Vallès per passejar pel casc antic i veure l’església de Sant Sadurní (es veu que aquest sant era popular per la zona) amb una curiosa torre del rellotge.

La Roca del Vallès
Església de Sant Sadurní. La Roca del Vallès.

Encabat seguirem per l’antiga carretera de Granollers a Mataró (C-1415c) que passa pel mig de densos boscos. Si és primavera podràs gaudir d’impactants camps de conreu florits.

La Roca del Vallès

Més amunt passarem pel solitari coll de Parpers, amb una benzinera abandonada que recorda que no fa tant aquesta era l’única via de comunicació entre el Vallès i el Maresme.

En aquest punt suggereixo una breu aturada per veure l’amagada i oblidada capella que hi ha darrere uns xiprers, fosc homenatge a les víctimes de la guerra civil.

La tornada es pot fer per on et vingui més de gust: per la nacional o per l’autopista.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Quan: es pot fer tot l’any

Itinerari: veure plànol amb les descripcions

Distància: ruta circular de 62 km. 

Temps: es pot fer tranquil·lament en un matí, exceptuant la passejada a peu.

Saber més:

Què veure a prop:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s