Vila de firaires

Les poblacions petites tenen l’avantatge que es poden recórrer en poca estona i gairebé sempre trobes coses interessants. Aquesta vegada m’he deixat caure a Taradell (Osona). Per què? Per què no?

Alguna cosa deu tenir aquest lloc, ja que trobem vestigis del neolític (que avui no visitarem) i també s’hi van passar ausetans i romans. Entre temps de bonança i temps de crisi la vila ha arribat als nostres dies amb algunes coses interessants per visitar.

El Tint. Taradell
La indústria va conèixer temps millors.

A l’entrada del poble deixem el vehicle en un ampli aparcament i pel bonic passeig de Sant Genís arribem a l’església, tancada, com toca. Això de què l’església és la casa del Senyor em fa pensar que, com que té tantes cases, no saps mai en quina deu estar.

Església de Sant Genís. Taradell
Els interessants esgrafiats de la façana.

Un sant funcionari.

Sant Genís era un notari de l’imperi romà que vivia a Arles (França) al segle III. Una vegada es va negar a consignar una sentència contra els cristians, va fugir i li van tallar el cap. Així, tal qual.

L’església és un edifici bàsicament d’estil barroc (segle XVIII). Tant pagesos com industrials van contribuir amb diners o temps. Com sol passar, molt patrimoni va ser destruït el 1936.

Sant Genís. Taradell
El sant amb els estris del seu ofici.

Un estret passadís a l’esquerra ens porta a una placeta on podem observar l’edifici de la Rectoria, unit a l’església per un pas cobert.

La Rectoria. Taradell
Velles pedres, nous usos.

La fàbrica fantasma.

Seguim avall, passem pel costat d’una moderna escola i continuem per un passeig de plataners entre horts i camps fins que apareix la descomunal fàbrica tèxtil Comercial Sert S.A, també coneguda com el Tint.

El Tint. Taradell
L’edifici ara resta abandonat.

Un dels germans Sert va pintar la catedral de Vic.

Un corriol a la dreta voreja la riera de Mansa. Al costat d’un pont trobem l’abandonada font de Sant Jaume, amb un deteriorat mosaic de l’apòstol matant moriscs.

Font de Sant Jaume. Taradell
Els infidels van tenir mala sort topant amb el sant.

Seguint el caminet arribarem al parc de la Font Gran. Aquest bucòlic indret està presidit per la font del segle XVIII que li dóna nom. Té set brocs amb caps d’animals (que no ragen gaire) i al mig un cap de lleó de pedra. Es pensa que aquest va ser el lloc que donà origen a la població, ja que abastia d’aigua els veïns i feia funcionar els molins.

La Font Gran. Taradell
Abans rebia el nom de Font de Sant Genís.

D’una plaça a l’altra.

Pugem fins a la carretera (carrer de la Font) i anem a La Plaça (així, tal qual), un espai irregular amb cert encant. Destaca la casa noucentista de Can Pallàs (1914) amb interessants decoracions. Fixeu-vos amb la revolucionària frase al dentell del balcó: “L’home resolt fa’l que vol”. Apa.

Can Pallàs. Taradell
Deu ser difícil mirar per la finestra.

A l’altre costat comença el carrer d’en Quintana on veureu una casa que sobresurt amb un sant Cristòfor fet de rajoles i una petita fornícula amb una imatge que podria ser el mateix sant. Segons la tradició, aquest personatge de vida improbable, va ajudar un nen a travessar un riu. Estranyat pel desmesurat pes de l’infant, aquest li digué que era Jesús suportant els pecats del món. Amén.

Sant Cristòfor. Taradell
Cristòfor vol dir “portador de Crist”.

Al davant, un passatge ens porta a l’amagada Torre de Don Carles del segle XVI. Havia de formar part d’una fortificació que no s’acabà mai ja que Carles de Cruïlles, senyor de Taradell, va morir només començar les obres.

Torre de Don Carles. Taradell
La torre va acabar fent de presó.

Sortim al carrer de Guillem de Mont-Rodon, que va ser mestre de l’Ordre del Temple i tutor del rei Jaume I d’Aragó. Tombem pel carrer de Vic i trobarem la capella de Santa Llúcia. Al seu voltant tenien lloc les fires de bestiar.

Capella de Santa Llúcia. Taradell
Tot i que és del segle XVI, el portal és renaixentista.

Baixem fins a la plaça d’en Gill (tot i que a la placa ho escriu diferent).

Plaça del Gill. Taradell
Cadascú l’interpreti com vulgui.

Observeu les cases, perquè n’hi ha d’interessants.

Plaça del Gill. Taradell
Un balcó amb solera.

La zona més sagrada.

I així arribem altra vegada a la Plaça. Travessem la carretera i passem sota un arc per arribar al campanar. De què em sona? Segurament l’heu vist reproduït al Poble Espanyol de Barcelona. Però, aquest és més alt!

Efectivament. Quan al segle XVIII es bastí la nova església, es va conservar el campanar romànic, però el rector, trobant que quedava baix, el va fer apujar un pis, que no apareix a la reproducció de Barcelona. El rellotge tampoc és romànic.

Campanar de Sant Genís. Taradell
La base sí és romànica. La resta … imaginació.

Aneu vorejant l’església fins a la façana per veure la sagrera. A partir del segle XI, aquest espai protegit de 30 passes al voltant de l’església era una mena de garantia contra l’extorsió feudal. Per això acostumen a ser carrerons estrets amb cases apinyades per aprofitar el poc espai.

Església de Sant Genís. Taradell
Obriu els ulls, per no perdre cap detall.

Abans de marxar.

Per a la darrera visita preneu el vehicle i aneu als afores, a la cruïlla del carrer Santa Julita amb Tagamanent. Aquí es troba la petita capella romànica de Sant Quirze de Subiradells.

Sant Quirze de Subiradells. Taradell.
Dedicada a Santa Julita i al seu fill Quirze.

Com sempre dic, hi ha molt més per veure, però això és només, per obrir la gana.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerariveure el mapa amb les indicacions.

Distància: 950 metres a peu (molt fàcil). El corriol que voreja la riera no és apte per a persones amb mobilitat reduïda.

Saber més:

Què veure a prop:

4 responses to “Vila de firaires

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s