Vila industrial i burgesa (part II)

Seguim passejant per Vilassar de Dalt (Maresme). Comencem pel carrer Àngel Guimerà on destaquen els esgrafiats de l’anomenat Estanc de Dalt, un edifici del segle XVII.

A la dreta tenim Can Puig (o Can Bot), que actualment és la seu d’una interessant col·lecció privada de malacologia (Cau del Cargol) que us recomano visitar.

Girem a l’esquerra pel carrer Francesc i Benet Artigas o també del Casal. Aquest és un espai molt peculiar, entre plaça i carrer, amb una curiosa font-fanal i habitatges del segle XVII.

Vilassar de Dalt

Funcionarà?

El carrer baixa en picat fins al Clot del Castell. Fent xamfrà tenim Cal Doctor, una masia del segle XVI edificada dins els antics dominis del castell. Un parell de segles més tard s’instal·là una nissaga de metges. Té un rellotge de sol a la façana principal que marca les hores del matí i un altre al lateral per a la tarda.

Vilassar de Dalt

El rellotge dels matins

Entrem al carrer Mare de Déu del Carme. Al número 40 tenim la capelleta de Can Saiol amb una imatge que un mossèn regalà a la mestressa de la casa. 

Vilassar de Dalt

Veure el món passar pel davant

En aquest carrer, també amb una bona pujada, veiem antigues cases de cós, és a dir, planta baixa i pis. Entrem al passatge que acaba de cop davant d’una façana blanca amb una finestra i un minúscul rellotge de sol.

Vilassar de Dalt

Cal tenir bona vista per saber l’hora

Seguim pujant i ens aturem al número 8 per observar Cal Quicus, també amb una altra capelleta i naturalment amb un rellotge de sol. A hores d’ara començo a preguntar-me el perquè de tanta afició al temps i a les capelletes.

Una inscripció diu “Festina Lente” que significa ‘afanya’t lentament’, frase atribuïda a l’emperador August, fent referència a com tractar les tropes.

Vilassar de Dalt

Afanya’t lentament

Arribem a la plaça de la Vila on cal aturar-se una mica.

Què és aquest edifici amb aires neoàrabs? És Cal Noi Baiau, sobrenom del propietari que la va fer edificar al segle XIX al solar on hi havia l’antiga Casa de la Vila.

Vilassar de Dalt

Cal Noi Baiau

Tot el que queda de l’església gòtica del segle XVI és la portalada al carrer Àngel Guimerà, recol·locada aquí després dels estralls de la Guerra Civil.

Vilassar de Dalt

El temple es va fer de nou el 1953 en un estil clàssic, probablement degut a la recent celebració del 500 aniversari de l’arquitecte renaixentista Brunelleschi.

Vilassar de Dalt

Classicisme a l’església de Sant Genís

A la façana, uns esgrafiats representen Sant Genís d’Arlés, notari, i Sant Genís de Roma, actor, cada u amb l’atribut corresponent al seu ofici.

Vilassar de Dalt

Els Sants Genissos

Al lateral dret de l’església hi ha un plafó enrajolat. Fa esment a un fet ocorregut el 1480. Diversos enfrontaments entre el poble i els senyors del castell van culminar amb el privilegi per a la creació de la universitat de Vilassar. A l’edat mitjana aquesta paraula designava una mena de govern popular, no un centre d’estudis com ara.

Vilassar de Dalt

En record d’un privilegi

La casa que tenim al davant és la rectoria, construïda amb els finestrals de Ca l’Isern, una masia dels segles XVI i XVII.

Vilassar de Dalt

Ca l’Isern

El carrer acaba amb una rampa. A mà dreta hi ha un monument amb les restes d’una columna de Ca l’Isern (enderrocada per construir l’espantós edifici del CAP). Una placa recorda que la nissaga dels Feliu de la Penya (enllaçada amb els Isern), van ser protagonistes del redreçament econòmic de Catalunya al segle XVII.

Vilassar de Dalt

Els Feliu de la Penya

 A l’altra vorera tenim Ca la Fe amb una escultura d’aquesta virtut. L’entrada de la mansió té aires modernistes.

Vilassar de Dalt

La fe de Ca la Fe

Baixem per Mestra Viladrosa i a la cantonada tenim Cal Baster amb una fornícula amb Sant Roc, un pelegrí del segle XIV que va anar a Roma i va tenir cura dels malalts de pesta.

Vilassar de Dalt

Molt ha plogut en aquesta capelleta

Seguim baixant pel carrer Nou que té el seu origen al segle XVI quan es parcel·la el terreny, tot i que el que ara observem és fruit de moltes remodelacions. 

Vilassar de Dalt

El carrer Nou, ara ja no sembla tan nou

Fixeu-vos amb la façana del número 25. Sembla haver estat un comerç dels anys 60. Mireu de prop les petites rajoles esmaltades, totes diferents. També són art!

Vilassar de Dalt

L’art d’enrajolar

Tombem per Sant Antoni. Al número 11 tenim Can Costa, una interessant masia del segle XVII.

Vilassar de Dalt

Trucador a la porta de Can Costa

Aneu mirant i badant, perquè hi ha detalls interessants i no necessàriament de l’any de la picor.

Vilassar de Dalt

Els detalls que embelleixen un carrer

I arribem a Can Coll, un mas del segle XVI que va pertànyer a un mossèn i dos segles més tard a la família que l’amplià i li donà el nom. 

Vilassar de Dalt

Potser no caldria restaurar tant acuradament

Seguim avall pel carrer Canyamar. Els carrers d’aquesta zona van sorgir a finals del segle XIX amb la industrialització.

Vilassar de Dalt

Petits racons amb encant

Són cases de cós, de planta baixa i pis.

Vilassar de Dalt

Un bon lloc per vendre loteria

El carrer acaba i girem a la dreta per veure Can Ribot un dels molts patrimonis industrials de la vila. Aquesta fàbrica tèxtil de principis del XX va funcionar fins als anys 70.

Vilassar de Dalt

Ningú diria que és l’entrada d’una fàbrica

Desfem el camí i a la cantonada amb Riera Prats tenim Cal Teòric, amb una façana força decorada.

Vilassar de Dalt

Bestiari a Cal Teòric

Pugem per la riera de Targa que, a part de conduir l’aigua de la pluja, té la seva importància com a via de comunicació i per haver condicionat el creixement de la vila.

Arribem a l’aparcament i prenem el vehicle per anar a veure l’ermita de Sant Sebastià, del segle XVI. L’advocació a aquest sant es va popularitzar com a protecció contra les epidèmies, ja que, segons la llegenda, va protegir els habitants de Roma l’any 680. 

Vilassar de Dalt

Ermita de Sant Sebastià

Entrem un moment al tranquil cementiri del davant, amb tombes del segle XIX.

Vilassar de Dalt

Flors pel record

Hi ha més coses per veure dins el terme municipal, però les deixo per una altra ocasió.


INFORMACIÓ PRÀCTICA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s