Una façana al servei del poder

Sovint el més evident ens fa deixar de veure detalls més subtils. Mirant de prop les escultures de la plaça de Catalunya (Barcelona) vaig desenfocar la vista i m’hi vaig fixar amb l’edifici del darrere.

En aquest lloc hi havia el glamurós Hotel Colón, un edifici modernista de curta vida, per on van passar noms importants de la cultura. Durant la Guerra Civil va ser la seu de sindicats i partits polítics i finalment dels rebels republicans.

El nou govern va enderrocar-lo esborrant tot record contrari i el 1945 encarregà a Eusebi Bona un nou edifici (conegut per Banesto) segons els cànons neoclàssics del règim.

Barcelona. Edifici Banesto

La façana segueix una mica les línies de la construcció del costat (la dels templets al terrat) incorporant una impressionant torre que les separa.

Les poques concessions decoratives les trobem en alguna finestra d’estil neobarroc.

Frederic Marès va ser l’encarregat de fer les escultures al·legòriques de l’entrada principal que no he pogut esbrinar què signifiquen, tot i que probablement estiguin relacionades amb poder i riquesa.

Uns anys abans, el tàndem Eusebi Bona – Frederic Marès va ser el protagonista de l’edifici La Unión y el Fénix al passeig de Gràcia. Quin canvi d’estil, oi?


INFORMACIÓ PRÀCTICA

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s