Un edifici, mil usos

Tantes vegades passant pel davant del palau del Lloctinent i mai m’havia fixat amb detall en l’edifici en si. Un cop rehabilitat, sembla que fos la primera vegada que el veig.

La façana exterior té un aspecte entre fortalesa i palau gòtic, amb petits detalls eròtics a les finestres. El pati interior, d’estil renaixentista, inclou una senyorial escalinata, un claustre i un espectacular sostre de fusta.

Palau del Lloctinent

Però, per a què va servir?

L’emperador Carles V el va fer construir al segle XVI perquè fos la residència del seu virrei de Catalunya (lloctinent), encara que mai hi va viure. En aquella època, una pedra era una pedra i si ja estava tallada, molt millor. Per això va anar bé trobar al subsòl els murs de l’antiga ciutat que es van utilitzar com a fonament. I les lloses del cementiri jueu van servir per aixecar paret. D’això se’n diu estalvi.

Palau del Lloctinent

El campanar de la catedral des del claustre del palau del Lloctinent.

De palau a arxiu.

Després l’edifici va ser ocupat per la Inquisició, per un convent i més tard, amb la desamortització, va ser la seu de l’arxiu de la Corona d’Aragó. Recordem que la Inquisició, que es convertiria en una eina al servei de la monarquia, va ser tota una institució a la Corona d’Aragó ja des d’el segle XIII.

Palau del Lloctinent

Una torre per lluïr.

De la mateixa època és el mirador del Rei Martí, la torre amb finestrals que s’aixeca damunt del Saló del Tinell i que no sembla que tingués altra finalitat que la de guaita i ostentació de poder. Durant molt de temps va ser l’edifici més alt que la gent havia vist mai. Es va batejar amb el nom del rei Martí l’Humà, encara que aquest va morir un segle abans.

Torre de Martí l'Humà

Mirador del Rei Martí.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s