L’enigmàtica dona amagada al terra

Un no sap mai quan ni on farà una descoberta. He visitat la nova biblioteca de Can Manyer a Vilassar de Dalt (Maresme) per veure una exposició sobre rajoles hidràuliques i no em podia imaginar què em trobaria: un immens trencaclosques fet de rajoles modernistes.

Vilassar de Dalt. Can Manyer

La biblioteca es troba a l’edifici del qual havia estat una important fàbrica tèxtil. Per tal de reforçar el terra de la primera planta, a principis del segle XX es van utilitzar rajoles hidràuliques de rebuig o excedents que ara podem contemplar a la que és la més gran i eclèctica catifa de colors que mai heu vist (aquí només he posat petits detalls).

Vilassar de Dalt. Can Manyer

Cent anys d’incògnit.

En restaurar el terra es van adonar que hi havia rajoles que tenien entre elles una relació. Van fer fotografies i les van ordenar, de manera que va aparèixer la imatge d’una dona amb l’escut de Barcelona. Ningú sap l’autor o l’ús, però allà està, amagada com en Wally.

Vilassar de Dalt. Can Manyer

Què és una rajola hidràulica?

Dins un motlle quadrat amb cel·les separades per a cada color, es vessa el pigment. Al damunt si posa ciment i quan l’aigua s’evapora (d’aquí ve hidràulic), ja la tenim.

Vilassar de Dalt. Can Manyer

De paviment ignorat a element decoratiu.

Fins al segle XIX normalment els terres es cobrien amb rajoles de fang i al damunt es col·locaven catifes perquè no fos tant fred. Amb el modernisme, grans arquitectes i artistes van dissenyar paviments enrajolats imitant catifes.

Vilassar de Dalt. Can Manyer

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s