Cada dia és una festa

Segurament veieu normal que els carrers de les poblacions tinguin noms de sants i de personatges.

Però a Riudecanyes (Baix Camp) trobem un fet que jo diria que és únic: els carrers porten el nom dels dies de la setmana, excepte del dijous.

Riudecanyes

Per saber-ne la causa ens remuntem l’any 1316 quan el Papa Joan XXII establí la festa del Corpus i la celebració de la seva vuitada.

Riudecanyes

Al segle XV es va establir la festa a la vila. Cada barri feia la seva pròpia festa un dia diferent. El dijous tots els carrers feien conjuntament la celebració.

Riudecanyes

Al matí se celebraven actes religiosos, a la tarda es matava un xai i tot el carrer feia un sopar i finalment hi havia ball amb un manubri.

Riudecanyes

L’altra curiositat és que distribució dels noms pot semblar poc clara, ja que no es tracta de trams rectes, sinó de diversos sectors amb una disposició aparentment caòtica. El motiu és que era la delimitació del barri el que duia el nom, no el carrer.

Riudecanyes

Per això, si vas pel carrer Diumenge i tombes, pot ser que continuïs pel mateix carrer (o no) i al final no sàpigues si ets al dimarts o al dimecres. Estic segur que el mateix Dèdal s’hagués perdut.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s