Avorriment esotèric

Em cansa no trobar més que històries de bruixes quan el que vull saber és la història “real” del dolmen de Pedra Gentil de Vallgorguina.

Dolmen de Pedra Gentil

Un dolmen era un lloc d’enterrament, no de trobada de bruixes. Que després aquestes senyores trobessin idoni l’indret per fer el cafè, passi, però no cal atribuir característiques místiques a quatre pedres que ni tan sols van ser trobades aquí. Les llegendes són maques, però no deixen de ser històries imaginades.

Dolmen de Pedra Gentil

Tampoc sembla, com els corrents esotèrics volen creure, que el terme Vallgorguina vingui de goges (gorges, nimfes de l’aigua), sinó de Vall Gorgoria (o Gregoria).

De l’origen de mot “Gentil” no us en parlo perquè encara és menys consistent.

Dolmen de Pedra Gentil

El cas és que aquest monument és una construcció megalítica (mega=gran, lític=pedra) que un dia un pagès va trobar (per què tot ho troben els pagesos?) quan obria camí per arribar millor a la seva masia. De fet sembla que va trobar un munt de rocs trencats i lliurement els va col·locar com millor li va semblar, en un altre indret.

Per tant, el que avui contemplem és bucòlic i paga la pena la visita, però sembla que científicament és poc creïble, ja que no segueix els esquemes d’altres construccions similars.

Parc del Montnegre i Corredor

La pujada fins al dolmen és ben retorçuda.

I no, no hi ha bruixes, ni degollaven cabres per fer sacrificis, ni es pot experimentar cap energia especial, a menys que t’hagis pres una beguda isotònica.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

2 responses to “Avorriment esotèric

 1. Els “pagesos” ho troben tot perquè “pagès” i “pagà” són la mateixa paraula (DECLC, Coromines, vol. VI, pàg. 166, columna 2, primer paràgraf). Per això algunes llegendes parlen d’uns “pagesos” que fan no-sé-què pels volts de Pedra Gentil: perquè “pagès” vol dir ‘pagà’, que és el mateix que ‘gentil’ (“gentilarri”, en basc ‘població prerromana’).

  Però vaja, servidor no està pas en possessió de la veritat i encaixaré amb esportivitat totes les propostes d’esmena que em caiguin al damunt.

  Joan Calsapeu

  Liked by 1 person

  • Joan,
   Moltes gràcies per l’aportació! No tenia ni idea que aquests mots compartissin la mateixa arrel. Però és cert que aquesta podria ser l’explicació del nom. I si en Coromines ho afirma, això va al cel sense passar pel purgatori 😉

   alfons

   M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s