Itinerari espiritual en moto

Normalment les rutes que faig inclouen una ermita o església. N’hi ha tantes que, vulgui o no, alguna es creua al meu camí.

Aquest En cop les he trobat totes en només 45 quilòmetres, de sagrades i de profanes, de l’edat de pedra i dels anys 60.

Motos preparades? Som-hi!

Sortint de Vilassar de Mar enfilem cap a Dosrius, primer per la B-502 fins a Argentona i després per la B-510 fins al desviament que mena cap al santuari del Corredor. Els dos primers quilòmetres són asfaltats, però no us refieu: hi ha uns bonys per reduir la velocitat que, si aneu massa accelerats, sortireu volant.

Seguiu sempre les indicacions cap al santuari del Corredor. Un quilòmetre més endavant arribareu a l’ermita de Sant Andreu del Far, construcció gòtica del segle XVII. Podeu deixar el vehicle a l’aparcament del restaurant que hi ha a la masia del costat.

Sant Andreu del Far

Sant Andreu del Far.

Seguim la pista 4,5 km, que es troba en força bon estat i passa pel mig de la serralada del Corredor, un dels pulmons del Maresme. I així arribem al Santuari del Corredor, del segle XVI.

Santuari del Corredor

Santuari del Corredor.

El conjunt està format per l’església, l’hostatgeria (avui restaurant) i un altre edifici on trobareu el punt d’informació, tot al voltant d’un ampli pati tancat per un mur de pedra.

El lloc mereix una aturada per contemplar les vistes i els prats que l’envolten. Hi ha una curta i recomanable excursió que podeu fer per estirar les cames.

Continuem per la mateixa pista que cada vegada fa més giravoltes fins a trobar la bonica masia de Can Pradell, del segle XIX que també té un restaurant on moteros i ciclistes fan la cervesa.

Can Pradell

Can Pradell.

Uns 700 metres trobem un desviament a mà esquerra per anar a Santa Eulàlia de Tapioles. És un trajecte molt curt, però només apte per a vehicles tot terreny i motos trial. També podeu fer aquest trocet a peu.

Paga la pena veure les romàntiques i desolades ruïnes d’aquesta església envoltada de natura. Els seus orígens es remunten al segle XII, però el seu aspecte actual és el resultat de diverses remodelacions.

Santa Eulàlia de Tapioles

Santa Eulàlia de Tapioles.

Tornem a la pista principal i en pocs metres veiem les indicacions per anar al dolmen de Pedra Gentil.

Deixem la moto i ens preparem per pujar 150 empinats metres de pedres i arrels. Però el lloc bé s’ho val. El dolmen en realitat és fruit d’una reconstrucció del propietari dels terrens, així que no sabem si realment era així.

Dolmen de Pedra Gentil

Dolmen de Pedra Gentil.

El que sí sabem és que es tracta d’un lloc càrrega màgica on es diu que les bruixes de tota la comarca es trobaven per fer de les seves.

La pista acaba a la C-61 i anem direcció Sant Celoni. A la rotonda abans d’entrar a la població prenem la primera sortida, un curt carrer que ens permetrà descobrir el Pont Trencat. Aquesta construcció medieval seguia l’antiga ruta romana i va ser destruït al segle XIX per evitar l’avanç de les tropes napoleòniques. Fa pocs anys es va restaurar, crec que amb gran encert.

Sant Celoni

El Pont Trencat.

Ens dirigim al punt final de la nostra ruta. Entrem a Sant Celoni i seguim direcció Mosqueroles. Abans de sortir del poble prenem el carrer Diputació i a continuació l’avinguda de la Verge del Puig. En arribar a una rotonda sense sortida, deixem la moto i ja veiem l’altíssim i peculiar monòlit de maó amb una estrella al damunt.

Sant Celoni

Mare de Déu del Puig.

Aquí hi havia un monestir que va desaparèixer durant la guerra civil. El 1961 es va construir l’ermita i un any més tard l’obelisc, obra de Joan Bergós, arquitecte que va continuar amb les obres de la Sagrada Família quan Gaudí va morir.

Contempleu les esplèndides vistes des d’aquest desconegut turó i després torneu per on preferiu: per la C-35, l’AP-7 o bé torneu per Vallgorguina fins a Arenys de Mar i preneu la C-32 o l’N-II.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s