Terra de frontera

En aquells temps en què l’enemic era només un i tothom sabia qui era (no com ara que n’hi ha molts i no sempre són persones físiques que puguem reconèixer), es van aixecar un munt de castells per assegurar la terra reconquerida.

Una de les fronteres naturals entre cristians i sarraïns al segle XI va ser el riu Sió, que travessa tres comarques lleidatanes. Sembla que va ser una zona estratègica, ja que a cada vila trobem un castell, alguns en força bon estat.

Els anys van passar i la pau tornà, de manera que ja no calia tanta defensa i les fortificacions es transformaren en palaus, que és tal com els podem veure actualment.

Aranyó
L’Aranyó.

Aquesta ruta ens acosta a una molt petita mostra del patrimoni que concentra l’extens municipi anomenat Els Plans de Sió.

Sortim de Barcelona i ens dirigim cap a Cervera. Allà prenem la carretera que porta a Agramunt (L-303) i de seguida veiem el castell de Montcortès de Segarra.

Castell de Montcortés
Castell de Montcortès.

Aquesta majestuosa construcció, encara que no es pot visitar per dins, sorprèn pels acabats, especialment la treballada cornisa d’aire mudèjar.

Castell de Montcortés
Castell de Montcortès.

Des d’aquí ja podem veure la nostra segona parada: L’Aranyó, un bon exemple de vila closa, és a dir que només tenia una entrada (ara en té més) que es podia barrar en cas d’atac. Curiós que l’església la van deixar fóra, a les mans de Déu. En aquest castell va néixer el prolífic escriptor Manuel de Pedrolo.

Aranyó
L’Aranyó.

Ens acostem a Ratera, per veure el magnífic castell molí, de propietat privada i perfectament conservat. A més, a la primavera tots els camps són verds i encara llueix més l’edifici.

Castell de Ratera
Castell de Ratera.

Reculem i ens aturem un moment a l’ermita de Sant Sebastià que, durant la guerra civil, va servir de dormitori a un munt de presos. A pocs metres podem veure tres creus que, segons s’explica, recorden tres presos que van afusellar.

Sant Vicenç de Concabella
Sant Vicenç de Concabella.

Però, sabeu què ens va impactar potser encara més que tot aquest patrimoni? Els camps que la primavera pinta de brillants verds.

Els Plans de Sió
Els Plans de Sió.

Arribem a Concabella on visitem en centre d’interpretació dels castells de Sió. L’exposició es troba allotjada al restaurat castell, tan malmès en èpoques anteriors que només es conserva l’exterior.

Concabella
Castell de Concabella.

A pocs metres podem veure l’església romànica de Sant Salvador, amb una bonica portalada.

Concabella
Església de Sant Salvador. Concabella.

Finalment ens dirigim a Montfalcó Murallat, la joia d’aquestes terres que ja us vaig descriure anteriorment. Una magnífica vila fortificada que es conserva com al segle XI. Allà mateix ens quedem a dinar i acabem la sortida amb ganes de tornar per aquestes terres que van defensar una important frontera.

Motfalcó Murallat
Montfalcó Murallat.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

 • Qui: podeu anar amb nanos, encara que, com que aquests castells no es poden visitar potser s’avorriran un pèl.
 • Quan: la primavera és la millor època. Penseu que l’estiu i l’hivern són força extrems en aquesta zona.
 • Itinerari: veure el mapa amb les indicacions.
 • Distància: 105 km de Barcelona a Montcortès de Segarra. La distància màxima entre totes les visites descrites aquí és només de 25 km.

Saber més:

Què veure a prop:

2 responses to “Terra de frontera

 1. Algunes de les fortificaciones es poden visitar els caps de setmana, amb reserva previa. La llàstima és que en aquest país nostre s’ha de pagar sempre per la cultura. Tot i que en aquest cas, molts son residencies privades.
  Molts pobles també organitzen visites guiades des de l’ajuntament.
  Per completar la jornada de fronteres, ben aprop, a La Noguera hi ha la frontera del Segre, de la Guerra Civil, on encara s’hi conserven moltes trinxeres.
  Fuet i Mate

  Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s