De què van morir els mariners?

Allò de què “el meu avi va anar a Cuba” té moltes històries al darrere. Com la del vaixell que va venir precisament d’allà l’any 1870 amb uns mariners infectats per la febre groga.

L’epidèmia s’estengué al barri de la Barceloneta i molts habitants van fugir a altres poblacions. Els malalts els varen internar a l’edifici de la Conreria de Tiana (Maresme) que ara és una coneguda casa de colònies.

Tiana. Cementiri del còlera

Cementiri del còlera.

Els que anaven morint (76 en total) els enterraren en una fossa comuna a pocs metres d’allà. Com a única referència, l’ajuntament de Barcelona hi col·locà una sinistra pedra tallada al mig d’un petit tancat.

Actualment tenim una altra referència: una descomunal torre d’alta tensió.

Tiana

Torre d’alta tensió al costat del cementiri.

Però, si van morir de febre groga, com és que tothom coneix el lloc com el cementiri del còlera? (en algun lloc oficial figura com a “cementiri dels empestats”).

Tiana. Cementiri del còlera

Detall del monument: la fugacitat de la vida.

Febre groga o còlera?

La febre groga, també coneguda com a tifus groc, és una malaltia vírica transmesa per la picada d’un determinat mosquit. Al cap d’uns dies la persona infectada comença a tenir dolors i també icterícia (allò que et tornes groc).

El còlera és una malaltia infecciosa provinent de l’Índia i es transmet per contagi directe i per la beguda o aliments en mal estat. Els principals efectes són unes cagarrines que no t’explico.

Així que, responent a la pregunta, els mariners van morir de febre groga. I no sabem per què li van canviar el nom al lloc.

Cementiri del còlera

Per anar al cementiri cal seguir les indicacions de la Font de l’Alba.

 

INFORMACIÓ PRÀCTICA

 • Com arribar: veure el mapa
 • Indicacions: a mig camí de la B-500 (la carretera que va de Badalona a Mollet), veureu a mà esquerra la casa de colònies Pere Tarrés. A mà dreta puja un carrer, Camí de les Aves Maries (que va a una altra casa de colònies). Feu uns metres i trobareu una bifurcació. Aparqueu allà mateix on pugueu. Veureu que comença un corriol a mà dreta que indica Font de l’Alba. Baixeu uns pocs metres i veureu una torre d’alta tensió. El cementiri és al costat.
 • Aquest itinerari es complementa amb el recorregut descrit a Pobles oblidats.
 • Saber més:
  – bloc imatgesdesilenci
  – pàgina patrimonifunerari.cat

  – febre groga: enciclopedia.cat
  – còlera: enciclopedia.cat
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s