Els cent soldats del centurió

Les llegendes són part fonamental de la història, perquè ens expliquen allò que no hi ha manera de saber amb certesa. Heu pensat mai perquè l’escut de Sentmenat té tres ales? Com que la història no ho sap, ho explica la llegenda.

Castell de Sentmenat

Façana sud i capella de Sant Jaume.

Allà pels temps en què la gent no arribava a vella (segle XI volem dir) es va construir a Sentmenat (Vallès Occidental) un castell molt curiós. Tenia forma semicircular i, a còpia d’afegir edificacions es va convertir en un compacte galimaties de portes, sales i escales.

Castell de Sentmenat

Entrada principal.

En una ocasió la plaça va ser assetjada i un centurió va arribar tan de pressa a donar ajut amb els seus cent “manats” que el senat romà li atorgà el nom de Sentmenat i va posar tres ales al seu escut fent referència a què havia anat més de pressa que un ocell.

Castell de Sentmenat

Façana est.

Durant segles de guerres i disputes hi van viure, entre d’altres, els marquesos de Sentmenat, que descansen a la capella annexa al castell.

Castell de Sentmenat

Capella de Sant Jaume i pont d’entrada.

Actualment l’exterior del castell està molt ben conservat, però, tot i la dedicació dels voluntaris l’interior necessita una bona injecció de diners que sembla que no arriben mai.

Castell de Sentmenat

Interior en reformes

Per cert, volem agrair al guia que tan amablement ens ha fet les explicacions i ens ha ensenyat llocs del castell que normalment no es mostren a les visites.

Castell de Sentmenat

Creu de Malta al dipòsit d’aigua


INFORMACIÓ PRÀCTICA

  • Com arribar: veure el mapa.  
  • Indicacions: a l’entrada de la població hi ha una rotonda. Heu de seguir cap a Llinars i en només 300 metres hi ha un carrer de terra a mà dreta sense cap senyal per on heu de tombar i seguir 50 metres fins a trobar altra vegada un carrer asfaltat. Es pot aparcar a la mateixa porta del castell.
  • Quan: es pot visitar el darrer cap de setmana de cada mes a les 12 h. Cal confirmar la visita trucant a l’ajuntament 937 153 030. Es demana un donatiu de 2 €.
  • Saber més:
    Gran Enciclopèdia Catalana
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s