De monestir a galliner

Sabent que tenia una gran necessitat d’esbarjo, el dia m’ha recompensat amb un temps excepcional i una interessant descoberta. Si això no era prou, he tingut el guia només per a mi.

Sant Sebastià dels Gorgs

La troballa d’avui és a Sant Sebastià dels Gorgs, dins el terme d’Avinyonet del Penedès (Alt Penedès). Vorejat de vinyes es troba el que podria haver estat un important monestir i que, entre terratrèmols, guerres i la desamortització va acabar de mala manera amb les gallines campant entre les seves pedres. Una recent rehabilitació li ha tornat una part de la seva dignitat perduda.

Sant Sebastià dels Gorgs

Només arribar ja veus per l’espatarrant torre que allò no és una església més. El guia m’explica que els inicis es remunten al segle X, però que al segle XI va rebre un impuls gràcies a la filla del compte Borrell II, Ermengarda, i al fill d’ella, Mir Giribert. Durant tres segles va patir una gran crisi i allà només s’hi acostava el prior per cobrar les rendes. Al segle XV es va fer càrrec l’abadia de Montserrat que més tard hi va fer reformes, reculant uns metres la portada.Sant Sebastià dels Gorgs

Pasem per sota d’un pantocràtor i entrem a la nau que barreja elements romànics i les reformes del gòtic.

Una porteta al costat de l’altar ens dona pas a una petita sala amb dos sarcòfags. Ens trobem a la base de la torre.

I arribem al claustre, que sembla una mica fet a trossos. Una part ja va desaparèixer, l’altra es pot veure formant part de la casa del costat. Però el què queda val la pena. Uns capitells finament treballats que ens donen idea de la importància del lloc.

Sant Sebastià dels Gorgs

Sant Sebastià dels Gorgs

Pugem a la torre per descobrir que al primer pis un propietari s’havia construit una habitació, creiem que per a finalitats poc relacionades amb l’ànima. El sostre decorat amb escuts i sirenes ensenyant els seus atributs deixa clar que allò no va ser obra dels monjos.

Sant Sebastià dels Gorgs

L’escala de cargol, que déu n’hi do per pujar-la, ens porta a la part superior des d’on podem veure l’infinit paisatge de vinyes.

Abans de tornar faig una volta per la població que conserva algunes portalades que semblen tenir una llarga història.

Sant Sebastià dels Gorgs

La volta m’ha permés veure la part del darrera del monestir amb una profunda esquerda a la torre, suposo que del terratrèmol del 1373.

Sant Sebastià dels Gorgs

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s