El rei que volia moldre

Passeig per Molins de Rei. 

Allà pel segle XII, el primer rei anomenat Alfons va encarregar a un tal Bernat que arrangés un molí que suposem devia estar malmès, hi construís una casa i treballés l’hort (lògicament els guanys anirien a parar a les arques reials, no us penseu).

Molins de Rei

Carrer Ignasi iglesias.

Un parell d’anys més tard, es va concedir permís per construir més molins, fet que va originar un petit nucli que ara coneixem com Molins de Rei.

Feia molts anys que no hi havia tornat i no recordava res, per això m’ha sorprès trobar lluminoses façanes modernistes, bonics esgrafiats i carrers arranjats. Només m’ha decebut que pel centre encara es permeti el pas de vehicles.

Molins de Rei

Plaça dels Països Catalans.

Aquest és un petit itinerari per redescobrir una població que segurament mai hauriau pres en compte en les vostres visites culturals.

Podem començar per l’estació del tren, un interessant edifici neoclàssic del segle XIX.

Molins de Rei

Estació de trens.

A continuació enfilarem pel carrer Carril on hi ha boniques façanes. Arribarem a la plaça de la Creu amb l’entranyable escultura d’un nen acompanyat d’un gosset.

Molins de Rei

Plaça de la Creu.

Seguim pel carrer Major i girem per Ignasi Iglesias on veurem una font amb la característica roda de molí i ens acostarem a l’església parroquial, construïda el 1942 per substituir l’anterior destruïda a la guerra civil. Malgrat que era tancada quan hi vaig anar, em consta que l’interior és interessant de veure.

Molins de Rei

Església parroquial.

Tornarem al carrer Major i girarem a la dreta pel carrer del Pare Manyanet fins a arribar a la plaça dels Països Catalans per observar unes casetes amb façanes modernistes i la seu de la Federació Obrera edificada als anys 20 del segle passat per Cèsar Martinell amb maó vist.

Molins de Rei

Federació Obrera.

Tornarem per Jacint Verdaguer i en arribar al número 95 veurem un carreró que ens portarà al pati del museu municipal, amb una interessant façana esgrafiada.

Tombem a l’esquerra i a la plaça de Catalunya trobarem Ca N’Ametller amb la façana principal del museu recoberta de bonics esgrafiats.

Molins de Rei

Museu Municipal.

Passant pel carrer Rafael de Casanova entrarem a Rubió i Ors per contemplar la casa dels mestres de l’escola Alfons XIII, ara seu de governació de l’ajuntament. A la cantonada podem veure una bonica torre i l’harmoniós edifici neoclàssic del Foment Cultural.

Reculem per visitar el mercat, una interessant construcció del 1932.

Molins de Rei

Mercat municipal.

Per acabar anem fins al passeig del Terraplé per veure l’edifici d’aigües del Canal de la Infanta, una obra ambiciosa projectada al segle XIX que va dinamitzar l’agricultura i l’economia. Amb un recorregut d’uns 17 quilòmetres, aquest canal va regar les terres des d’aquí fins a Montjuïc.

Molins de Rei

Casa de les aigües del Canal de la Infanta Carlota de Borbó.

I ja està. Naturalment que hi ha més per veure, però us deixo alguna cosa perquè la descobriu vosaltres 😉

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s