Una catedral per fer vi

Si ajuntes un bon arquitecte, un bon artista i una bona collita de raïm, què tens? Una meravella.

El Pinell de Brai

Estem acostumats a veure espaterrants edificis modernistes a les nostres ciutats on, potser més que la comoditat, es fa valer la decoració i la mateixa construcció.

Però que un edifici eminentment industrial i en un indret quasi oblidat sigui alhora una gran obra d’enginyeria i estèticament maca és menys freqüent.

El Pinell de Brai

El Pinell de Brai és una població de poc més de mil habitants situada a Terra Alta (Tarragona) de la que potser no tindríem notícia si no fos pel fet de tenir el celler noucentista més impressionant.

Construït als anys vint del segle passat per Cèsar Martinell, admirador de Gaudí i va aconseguir uns espais d’una gran amplitud i lleugeresa fent servir només el maó vist.

Nascut a Valls, Cèsar Martinell és un dels darrers testimonis del noucentisme, un corrent de curta durada, però que va deixar una empremta memorable en totes les arts. Com a ajudant de Gaudí, es nota la influència del darrer modernisme en les seves construccions.

I per si no en tenia prou, excepcionalment l’artista Xavier Nogués va decorar el sòcol de la façana amb un fris de rajoles de 40 metres, on va representar caricatures relacionades amb la recol·lecció i elaboració del vi.

Nogués va ser un dibuixant i caricaturista que va tocar la majoria de tècniques. Als anys vint es va dedicar en cos i ànima a la decoració ceràmica.

El Pinell de Brai

Per alguna raó li diuen la catedral del vi.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s