Un decorat de pel·lícula per a una basílica

Heu vist que els pobles de la pelis de l’oest americà són decorats aguantats per bigues? Doncs en veure la façana de la basílica de Santa Maria de Mataró m’ha donat aquesta mateixa impressió.

Basílica de Santa Maria de Mataró

He llegit un estudi sobre la construcció i déu n’hi do la de coses que li han passat al temple. De l’església primitiva del segle XI no queda ni el record. La que es va fer a l’edat mitjana en estil romànic es va refer al segle XV en gòtic i dos segles més tard en barroc. Pel mig, terratrèmol, guerra, incendi, saqueig i tot el que vulgueu.

Al segle XVI es decidí fortificar l’església, per tal de convertir-la en l’edifici més segur de la vila. Benedito de Ràvena va ser el responsable del projecte. Benedito era un enginyer militar. De fet era l’enginyer de Carles V.

Es construí un mur al voltant del temple amb quatre baluards als angles, on havia d’anar l’artilleria. El campanar es convertí en talaia. Però tot això era insuficient com a protecció i uns anys més tard es començà a construir la muralla.

Al segle XIX es van aconseguir els diners per fer la façana, però potser no van calcular bé el cost i va quedar inacabada, just per tapar una bona part del campanar. Avui, mirant-la pel cantó sembla un decorat.

M’hauria agradat veure com era la primitiva façana (francament, l’actual no em convenç gens ni mica), encara que només fos el campanar sencer.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s