La muralla que no va detenir els romans

En aquells temps en què les guerres gairebé que es feien a cops de pedra, hi havia la tribu dels ibers que comerciava amb els grecs d’Empúries. També hi havia d’altres tribus i lògicament desavinences i lluites. No és doncs estrany trobar fortaleses.

La curiositat és que al mig del massís del Montseny, on no hi ha absolutament res més que bosc, aparegui una impressionant muralla de 150 metres de llarg tancant un espai delimitat per penya-segats. No defensava cap ciutat ni cap castell. Per què doncs aquí?

Turó del Montgrós

Es creu que podria haver estat perquè, en cas d’atac, s’hi pogués refugiar la gent de les poblacions escampades al voltant i també, molt important, el bestiar.

La muralla es va fer i refer diverses vegades, adoptant enginyosos recursos per fer front als atacants. No obstant això, potser durant la segona guerra púnica cap al 200 aC (jo també vaig fer EGB!), els romans se’n van cansar, ho varen arrasar totalment i va quedar abandonat fins al segle XII, quan es van construir habitatges.

Turó del Montgròs

Al segle XIV la muralla va quedar definitivament abandonada i engolida per la natura. Al segle passat sense saber què era, el lloc es va convertir en una pedrera (tu diràs, tanta pedra i tan ben tallada va perfecte per construir) fins que el 1974 van adonar-se que allò era quelcom més i es va procedir a restaurar el què es va poder.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Com arribar: veure el plànol. Compte: hi ha 2 km de pista que en algun punt pot fer patir el cotxe.

Visites guiades: si aneu una o dues persones no cal reservar. A El Brull (tocant a l’església) hi ha l’oficina de turisme. O bé visiteu www.muralles.cat

Saber més:  muralles.cat

Què veure a prop:

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s