La muralla que no va detenir els romans

En aquells temps en què les guerres gairebé que es feien a cops de pedra, hi havia la tribu dels ibers que comerciava amb els grecs d’Empúries. També hi havia d’altres tribus i lògicament desavenències i lluites. No és doncs estrany trobar fortaleses.

La curiositat és que al mig del massís del Montseny, on no hi ha absolutament res més que bosc, aparegui una impressionant muralla de 150 metres de llarg tancant un espai delimitat per penyasegats. No defensava cap ciutat ni cap castell. Per què doncs aquí?

Turó del Montgrós

Turó del Montgrós

Es creu que podria haver estat perquè, en cas d’atac, s’hi pogués refugiar la gent de les poblacions escampades al voltant i també, molt important, el bestiar.

La muralla es va fer i refer vàries vegades, adoptant enginyosos recursos per fer front als atacants. No obstant, potser durant la segona guerra púnica cap al 200 a.C. (jo també vaig fer EGB!) els romans s’en van cansar ho vàren arrassar totalment i va quedar abandonat fins al segle XII en què s’hi van construir vivendes.

Turó del Montgròs

Turó del Montgròs des de “dins”

Al segle XIV la muralla va quedar definitivament abandonada i engolida per la natura. Al segle passat sense saber què era, el lloc es va convertir en una cantera (tu diràs, tanta pedra i tan ben tallada va perfecte per construir) fins que el 1974 van adonar-se que allò era quelcom més i es va procedir a restaurar els què es va poguer.


INFORMACIÓ PRÀCTICA

  • Com arribar: veure el plànol.
  • Compte: des d’el Brull surt una petita carretera asfaltada, però després hi ha 2 km de pista que en algun punt podria fer patir el cotxe.
  • Visites guiades: no es pot visitar lliurement. Si aneu una o dues persones no cal reservar. A El Brull (tocant a l’església) hi ha l’oficina de turisme. O bé visiteu www.muralles.cat
  • Saber més:  muralles.cat
  • Aquesta visita es complementa amb un itinerari pel Pla de la Calma
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s