20 segles d’història en 20 quilòmetres

Passar en poc temps per un enterrament romà, un monestir cistercenc i un santuari modernista entre altres moltes coses, dóna vertígen. És com si et prens de cop un pot de llet condensada, que de tant concentrat no ho pots païr bé. Però, què bo, eh!

Doncs això és el que m’ha passat en visitar un petit racó a cavall entre l’Alt Camp i el Baix Penedès. Es tracta d’una petita ruta en cotxe molt fàcil i variada que fins i tot us permetrà relaxar el cos.

Vilardida

Vilardida.

En el nostre cas vam establir el nostre quarter general a Vilardida, un minúscul municipi que és al mig de tot arreu i no se sap ben bé on pertany, amb un passat una mica agitat i que conserva la senzilla capella de Santa Maria del segle XVIII.

Vilardida

Capella de la Mare de Déu de Vilardida.

D’allà ens vam acostar a Vila-rodona, una població que resta oblidada a l’ombra de Santes Creus i que té el seu interès. En primer lloc el columbari romà -res a veure amb coloms- una construcció funerària del segle II d.C on es cremàven les despulles del difunt i les cendres es guardàven en urnes de fang.

Vila-rodona. Columbari

Vila-rodona. Columbari.

El castell, del segle XVIII, domina la població i tota la vall i destaca per la seva curiosa torre quadrada amb les cantonades arrodonides.

Vila-rodona

Vila-rodona. El castell.

La cooperativa agrícola és un harmoniós edifici d’estil modernista construit per César Martinell.

Vila-rodona

Vila-rodona. Cooperativa agrícola.

L’església de Santa Maria amb el seu esbelt campanar és tant gran que et preguntes què deuria passar perquè tingui aquestes dimensions. Us recomano passejar per la vora del riu Gaià i anar descobrint fonts, un pont penjant, els rentadors, un pou de glaç, l’arbreda, un convent abandonat… vaja, que hi ha de tot!

Vila-rodona

Vila-rodona.

El monestir de Santes Creus és del segle XII i no necessita presentació ja que no té res d’envejar al seu company de Poblet.

Santes Creus

Monestir de Santes Creus.

Com que ja hi he estat un parell de vegades, aquest cop ens vam dedicar a contemplar amb tranquil·litat els patis i edificis de l’exterior tots decorats amb esgrafiats.

Santes Creus

Santes Creus. Pati del palau de l’abat.

Montferri és un lloc singular. A part de la imprescindible visita al centre històric, aquesta vil·la té l’honor de posseïr l’original santuari de la Mare de Déu de Montserrat, edifici concebut per en Josep Maria Jujol amb la seva particular emprempta.

Montferri

Montferri. Santuari de la Mare de Déu de Montserrat.

Ara anem a Masllorenç, una altre població amb carrers estrets i un altíssim campanar coronat amb un àngel que es diu…. Llorenç!

Masllorenç

Masllorenç. Al fons es veu Rodonyà.

Finalment acabem la ruta a Masarbonès, un altre petitíssim poblet depenent de Masllorenç que conserva un atractiu i ben cuidat nucli de masies i cases de diferentes èpoques. El petit cementiri a les afores del poble té als murs unes inquietants creus al voltant del mur exterior.

Masarbonès

Masarbonès. Església de Sant Bartomeu.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s