Cabrils, Cabrera, el Montcabrer i el misteri de les cabres perdudes

Poc hi entenc sobre l’origen dels topònims, però a prop d’on visc trobem aquests tres que semblen tenir una mateixa arrel que es deu perdre en la nit dels temps: Cabrils, Cabrera de Mar i Montcabrer.

Eren plens de cabres aquests barris mentre els romans campaven per aquí? És poc probable, tot i que l’escut de Cabrera de Mar té, efectivament, una cabra negra menjant-se un arbre. El què hi havia en aquesta zona eren tarongers, ara substituïts per urbanitzacions mal asfaltades.

Cabrera de Mar

Cabrera de Mar.

M’he posat el barret de Sherlock Holmes, he investigat una miqueta i he descobert que originalment aquesta part es deia la Vall de Cabrera. Una cabrera és una cabana on es recullen les cabres de nit. Segons Manuel Bofarull i Terrades (Origen dels noms geogràfics de Catalunya), podria ser que li donessin aquest nom per trobar-se a prop de la muntanya “mont Cabrer”.

Montcabrer

El Montcabrer. A la dreta la muntanya del Burriac.

I per què “mont Cabrer”? L’autor del llibre apunta que pot ser per “unes plaques roquisses que, vistes de lluny, semblen un ramat”. Que ara mateix em converteixi en ministre d’educació si les he vist mai. Potser el paisatge ha canviat des de llavors. Vés a saber.

El topònim Cabrils ve de “Ribo Caprilis” (any 996 dC) que vol dir riera de Cabrils, un nom també relacionat amb cabra.

Cabrils

Cabrils.

Però després he fet una nova cerca i resulta que pot ser que no tingui res a veure amb les cabres. Segons Jordi Bilbeny en el seu estudi “Què vol dir ‘Llagostera’?“, “Cabrera és literalment (en llengua ibèrica, allà pel segle III aC): petita (ka) muntanya (br) de pedra (era)”.

Que cadascú tregui les seves pròpies conclusions. Sigui com sigui, la zona és plena de llocs que cal visitar. Però no, no hi ha cabres pasturant. Ni una.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s